Page Rank

 

OnePlusYou Quizzes and Widgets OnePlusYou Quizzes and Widgets

luni, septembrie 29, 2008

De la Uniunea Europeană... pentru tinerii români!

Pe 22 septembrie 2008, Comisia Europeana a lansat o consultare publica
online pentru a afla in ce directii ar trebui sa se orienteze politica
europeana pentru tineret in anii urmatori si ce propuneri ar trebui sa
faca Uniunea Europeana statelor membre.

Aceasta este sansa voastra de a influenta viitoarele politici europene
consacrate tinerilor! Prin intermediul acestei consultari online, le
puteti transmite factorilor de decizie opiniile voastre despre viitoarele
provocari si oportunitati care ii asteapta pe tinerii europeni. Spuneti-le
ce ati dori sa faca pentru voi!

Viitorul vostru, alegerea voastra! Spuneti-le oamenilor politici care sunt
nevoile tinerilor europeni!

Pentru a participa la aceasta consultare, accesati link-ul de mai jos:
http://ec.europa. eu/youth/ youth-policies/ doc1220_en. htm

Consultarea (in toate limbile oficiale UE) va fi deschisa pana la 25
noiembrie 2008. Rezultatele sale vor fi publicate pe site-ul:
http://www.ec. europa.eu/ youth

marți, septembrie 23, 2008

Teze unice pentru clasele a VII-a şi a VIII-a

Contrar unor zvonuri sau informaţii false, şi anul acesta vor exista teze unice la limba română şi matematică pentru clasele a VII-a şi a VIII-a, precum şi de istorie sau geografie (la alegere) doar pntru clasa a VIII-a. Ca şi anul trecut, aceste teze vor avea pondere în media de admitere la liceu sau ŞAM după absolvirea clasei a VIII-a.
Potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, in anul scolar 2008-2009 elevii claselor a VII-a si a VIII-a vor sustine tezele cu subiect unic in baza unui calendar stabilit. Cei care nu vor reusi sa se prezinte la prima sesiune aferenta fiecarui semestru, mai au o sansa in sesiunea speciala, calendarul aferent tezelor fiind stabilit la anumite date. Semestrul 1, sesiunea de teze: 25 noiembrie 2008 – limba si literatura materna 3 decembrie 2008 – limba si literatura romana 11 decembrie 2008 – matematica 16 decembrie 2008 – istorie/geografie (numai pentru elevii claselor a VIII–a). Semestrul I, sesiunea speciala : 10 februarie 2009 – limba si literatura materna 12 februarie – istorie/ geografie (numai pentru elevii claselor a VIII-a) 17 februarie – limba si literatura romana 19 februarie matematica.

sâmbătă, septembrie 20, 2008

Bătrânii...

Clasele a VIII-a A şi a VIII-a B



Clase şi mai mari





Clasele a VII-a A şi a VII-a B

Clase mai mari





Clasele a VI-a A şi a VI-a B

miercuri, septembrie 17, 2008

Juniori 2 la limba engleză







CLASA A V-A; CLASA A IV-A A; CLASA A IV-A B

Juniori... la limba engleză





CLASA A III-A A; CLASA A III-A B

marți, septembrie 16, 2008

Boli... profesionale?!


Nici măcar elevii nu sunt scutiţi de boli profesionale - căci şi a fi elev este o profesie, nu?
Un studiu recent a arătat că în România, între copiii de vârstă şcolară, unul din patru suferă de o boală cronică - aşadar, aproximativ un sfert dintre voi nu e chiar în regulă...
Printre cele mai răspândite se numără rahitismul, întârzierea din creştere - dar şi opusul acesteia, lipsa de calciu provocată de puseele de creştere. O altă problemă ar fi cea oftalmologică, deoarece majoritatea copiilor NU respectă regulile vizionării corecte atât la televizor, cât şi la calculator: în primul rând, distanţa între spectator şi ecran (indiferent dacă e vorba de un ecran de televizor obişnuit, CRT, cu tub catodic sau un LCD mai nou) trebuie să fie aproximativ de cinci-şase ori diagonala ecranului - deci la un monitor de 19 inci ar trebui să fie distanţă de 100 de inci, deci cam doi metri jumătate, iar la televizoare de 21-22 de inci un pic mai mult; e dificil la calculatoare, dar puteţi seta rezoluţia la o valoare mai mică, astfel încât icon-urile să fie mai mari), în al doilea rând obişnuinţa greşită de a citi sau de a scrie cu ochii foarte apropiaţi de carte sau caiet, iar în al treilea rând poziţia greşită în timpul cititului cu sursă de lumină artificială (bec, neon): acestea ar trebui să provină din spatele cititorului pentru a fi "în regulă".
Încă o problemă o reprezintă şi scolioza - adică deformarea coloanei vertebrale (a şirei spinării - cu alte cuvinte "cocoaşă"), provocată tot de poziţia incorectă a corpului - în bancă, în timpul deplasării (chiar şi ghiozdanul, cu multe manuale şi caiete, poate dăuna - şi, de aceea, o soluţie ar fi să mai schimbaţi umărul în timpul deplasării) sau în timpul somnului. Din fericire, practicarea regulată a unui sport este benefică pentru organism, aşa că... luaţi măsuri şi nu mai staţi toată ziua cu nasul în calculator şi televizor! :)

luni, septembrie 15, 2008

duminică, septembrie 14, 2008

Latest news!

Ultimele ştiri: SAM-ul a plecat!
Clasele a IX-a şi a X-a - care oricum ţineau de Grupul Şcolar Darabani - se vor muta la Darabani. Naveta se va face zilnic, cu microbuzul şcolii.
Acum, despre diriginţi: acest an vor interveni două schimbări: clasa a V-a va fi preluată de către d-na. Hunea Anica, iar clasa a VIII-a A (fosta clasă a d-nei. Ciobanu) va fi preluată de către dl. profesor Răus Gheorghe. La restul claselor nu există schimbări. Vor fi, însă, unele surprize, mai ales la limba română şi la religie...
Dar vom vedea începând de mâine!
La ora 9.00 începe ceremonia de deschidere a anului şcolar - primaa postare de pe 15 septembrie va conţine şi fotografii :)

sâmbătă, septembrie 13, 2008

GATA!!!!

Mai e doar o zi până la începerea şcolii. E ultima şansă pentru voi - fie de a profita de o zi de vacanţă, fie de a începe recapitulările, ca să nu aveţi surprize prea urâte la testările iniţiale.
Dacă tot veni vorba, acum pregătesc nişte surprize-surprize pentru clasele VI, VII, VIII...

sâmbătă, septembrie 06, 2008

Structura anului şcolar

Structura anului şcolar 2008 – 2009


Anul şcolar 2008-2009 are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 172 de zile lucrătoare.

Anul şcolar 2008-2009 începe pe data de 1 septembrie 2008, se încheie pe data de 31

august 2009 şi se structurează pe două semestre, după cum urmează:

Semestrul I

Cursuri – luni, 15 septembrie 2008 – vineri, 19 decembrie 2008.

În perioada 27 octombrie - 2 noiembrie 2008, clasele din învăţământul primar şi grupele din

învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.

Vacanţă – sâmbătă, 20 decembrie 2008 – duminică, 4 ianuarie 2009

Cursuri – luni, 5 ianuarie 2009 – vineri, 30 ianuarie 2009

Vacanţă intersemestrială – sâmbătă, 31 ianuarie 2009 – duminică, 8 februarie 2009.

Semestrul al II-lea

Cursuri – luni, 9 februarie 2009 –vineri, 10 aprilie 2009

Vacanţă – sâmbătă, 11 aprilie 2009 – luni, 20 aprilie 2009

Cursuri – marţi, 21 aprilie 2009 – vineri, 12 iunie 2009

Vacanţa de vară – sâmbătă, 13 iunie 2009– duminică, 13 septembrie 2009.

(1) Tezele de pe semestrul I al anului scolar 2008-2009 se susţin, de regulă, până la data de

19 decembrie 2008.

(2) Tezele de pe semestrul al II-lea al anului scolar 2008-2009 se susţin, de regulă, până la data

de 15 mai 2009.

luni, septembrie 01, 2008

Vine toamna, vine şcoala!

Vine toamna!
Azi este prima zi a toamnei calendaristice. De asemenea, e semnalul sfârşitului vacanţei de vară: mai sunt doar două săptămâni şi ne vom reîntâlni de cele două părţi ale catedrei. Aşa că îmi permit să dau câteva sfaturi, desigur, foarte bine-intenţionate: în primul rând terminaţi-vă (sau începeţi...) temele de vacanţă, căci intră timpul în sac! În al doilea rând, mai ales pentru cei care trec fie în clasa a V-a, fie în clasa a IX-a, la liceu: încercaţi o mică recapitulare la materiile principale, mai ales cele ale profilului ales; asta ar însemna limba română, matematică, limbi străine, istorie (atenţie, în clasa a IX-a se face istoria pe care aţi făcut-o în clasa a V-a, dar mai amănunţită şi la un nivel superior), chimie (recapitulaţi elementele, valenţele etc.), fizică (mecanica – planul înclinat, viteze etc.), dar şi biologie (botanică) sau geografie!
De ce? Pentru că adeseori prima impresie este cea mai importantă şi, mai ales, cea mai greu de schimbat: dacă profesorul/profesoara îşi va face despre voi o părere negativă (de genul: “încă unul venit de la ţară care nu ştie pe ce lume trăieşte”), aveţi toate şansele ca acea părere să vă urmărească multă vreme şi doar cu greu şi cu multă muncă să reuşiţi să o schimbaţi în bine – asta, desigur, dacă va fi cazul! Dacă nu, nu!
Şi să nu credeţi că doar cei ce merg la liceu vor fi nevoiţi să facă recapitulări – toţi elevii vor face, mai ales cei care trec dintr-un ciclu de învăţământ în altul (clasa a V-a, clasa a VIII-a şi chiar clasa I...), pentru că urmează temutele – chiar dacă nu se trec notele în catalog – testări iniţiale!
Multă baftă!