Page Rank

 

OnePlusYou Quizzes and Widgets OnePlusYou Quizzes and Widgets

vineri, octombrie 31, 2008

Halloween la Mileanca






Deocamdată doar fotografii şi filme...
Urmează explicaţii şi comentarii, în week-end.

miercuri, octombrie 29, 2008

Pârâul Başeu - The Baseu Brook




Pârâul Başeu izvorăşte în comuna Cristineşti, trece prin comuna Hudeşti şi se varsă în râul Prut în apropiere de comuna Ştefăneşti. Are o lungime de 106 km., un bazin de recepţie de 965 km², un debit minim înregistrat de 0,06 m³/s şi maxim de 150 m³/s; debitul mediu este de 1,19 m³/s.
În documentele istorice este atestat încă din secolul al XlV-lea sub diferite denumiri: Başău, Başâu, Başiu, Başeu. In legătură cu numele său circulă şi o legendă prin care se povesteşte că ar izvorî din lacrimile vărsate de bătrânii, femeile şi copiii din partea locului, unite cu lacrimile ieşite din pământ pentru alinarea necazurilor locuitorilor în urma deselor prădăciuni făcute de tătari în satele din nordul Moldovei, printre care şi satul Cristineşti (Cristinţi în vechime) de unde izvorăşte râul. In timpul năvălirilor tătăreşti gospodăria unui sătean pe nume Andrei, a fost distrusă iar el omorît de tătari. Soţia şi fiul au hotărît să se răzbune omorînd în pădurile din apropiere 7 tătari. Fiind prinsă, tătarii au început s-o chinuie pentru a spune cine a mai luat parte la uciderea celor 7 tătari. Copilul care era ascuns sub pat, nemaiputînd suporta chinurile mamei sale a început a striga ba-şi-eu, ba-şi-eu. Tătarii i-au tăiat capul şi l-au aruncat într-o vale mică unde a fost găsit de bunicul său murmurînd ba-şi-eu. A doua zi din acel loc a izvorît un pârâiaş care a primit numele ce-l poartă şi astăzi Başeu.
Length: 106 km; maximal debit recorded: 150 m³/s, minimal debit recorded: 0,06 m³/s; medium debit 1,19 m³/s.
Photos by Adrian Gabriel Barnea

sâmbătă, octombrie 25, 2008

25 octombrie - Ziua Armatei Române

Astăzi sărbătorim Ziua Armatei Române. Pentru cei care nu ştiu (mulţi, din nefericire), această zi nu se deosebeşte cu nimic de celelalte În realitate, la 25 octombrie se aniversează eliberarea ultimei localităţi din România de sub ocupaţia germano-maghiară. La 25 octombrie 1944, armata română a eliberat oraşul Carei (în nord-vestul ţării - mai puneţi mâna pe o hartă şi voi...), definitivând astfel eliberarea ultimei brazde de pămînt din Nord Vestul Transilvaniei de sub ocupaţie străină, instaurată în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940. Dar aceasta e deja o altă poveste.

duminică, octombrie 19, 2008

De la Nisa...




Iată cum se vede râul VAR, care trece prin Nisa (Nice), din Franţa, pe Coasta de Azur. Aceste poze au fost făcute de către o profesoară, parteneră de proiect cu şcoala noastră. De asemenea, datele despre râu:
VAR : Geographical aspects (2 photos)

-Length : 120 km
-Rise at 1800 m altitude in a village named ESTENC in mountains called “ALPES MARITIMES”
-Mouth: between two towns: Nice and Saint Laurent du Var ( near the italian frontier) in the Mediterranean sea
-Median flow: 49,4 m3/second

Main tributaries flowing also in mountains:
CIANS (photo with red rocks)
TINEE (rises in high mountains with winter sports-ski...Nice is canditate for winter Olympic
games in 2018)
VESUBIE

E greu de făcut şi pentru Başeu aşa ceva?????

Parteneriate şcolare

Ce este un parteneriat şcolar?
Mai întâi de toate, aş încerca să aflu opiniile voastre, ale elevilor Şcolii Havârna, referitoare la parteneriate şcolare. Să-mi spuneţi (scrieţi) ce credeţi voi că înseamnă un parteneriat şcolar, să încercaţi un exemplu etc.
După aceea vom vedea despre parteneriate. Cu alte şcoli din judeţ, cu alte şcoli din ţară şi chiar cu alte şcoli din Europa... Dar nu oricine poate participa la aceste parteneriate. Pentru cele de nivel judeţean sau naţional este necesar "doar" să fiţi bine-crescuţi, nu foarte obraznici şi - de preferinţă -să aveţi noţiuni de folosire a calculatorului, să ştiţi să scrieţi un e-mail, să dialogaţi civilizat prin intermediul Internetului. Pentru cel internaţional (la care, până acum, alături de organizatorii din Franţa mai participă şi câte o şcoală din Danemarca, din Italia, din Spania şi din Grecia) este necesar, fireşte, să ştiţi să vă exprimaţi într-o limbă străină (engleză şi/sau franceză), dar mai ales să fiţi conştienţi că aceste parteneriate externe au o tematică; la acesta, tematica este mediul înconjurător, dezvoltarea armonioasă (astfel încât să nu afectăm prea mult natura), prevenirea poluării etc.
Aşa că, până una-alta, până să ajungem la vizite şi schimburi de experienţă, este necesar să ne dovedim interesul şi mai ales aptitudinile pentru participarea la astfel de proiecte.
Vă aştept!

vineri, octombrie 10, 2008

I'm back!!!!

Credea lumea că am uitat de blog-ul şcolii...
Nu, pur şi simplu am avut multe alte probleme de rezolvat; de asemenea, trebuie să spun că sunt dezamăgit de lipsa comentariilor - păi de asta am lăsat posibilitatea şi anonimilor să scrie câte ceva? Sau, poate, n-aveţi nici o părere...
Trecând la altceva mai interesant: intenţionez să fac un "portret" al şcolii Havârna: fiecare clasă sau grupă de grădiniţă, cu dirigintele, educatorul sau învăţătorul ei; de asemenea, toţi profesorii din şcoală şi toate clasele la care predau ei; toate acestea însoţite, fireşte, de fotografii. Aş vrea, cu ajutorul vostru, de data aceasta, să postez şi o scurtă prezentare (în engleză sau în franceză) a comunei şi a şcolii. Un model interesant îl putem găsi pe blog-ul lui Gabriel Barnea (clasa a VII-a B), comunahavarna.blogspot.com; trebuie DOAR :)) tradus. Nu gratis, ci contra unei note...
În încheiere, anunţ cu regret "decesul" adresei mele de messenger - nu o mai pot accesa, aşa că momentan cine doreşte neapărat să ia legătura cu mine o poate face în continuare pe e-mail, fie pe modreamarin@gmail.com, fie pe modreamarin@yahoo.com!