Page Rank

 

OnePlusYou Quizzes and Widgets OnePlusYou Quizzes and Widgets

duminică, noiembrie 30, 2008

Sf. Andrei

La mulţi ani şi îndeplinirea tuturor dorinţelor tuturor celor care poartă numele sfântului! Aşadar, pentru toţi Andreii, Andrelele, Andrele etc...
LA MULŢI ANI!

sâmbătă, noiembrie 29, 2008

Sărbătoarea Naţională a României

Întâi decembrie 1918. Marea Unire a Transilvaniei cu România. Începând cu anul 1990, primul an de după Revoluţia din decembrie 1989, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca sărbătoare naţională.
La 27 octombrie 1918, organul conducător al românilor din Transilvania, Consiliul Naţional Român Central, a decis convocarea Marii Adunări Naţionale la Alba Iulia, pentru a consfinţi unirea Transilvaniei cu România. Astfel, Alba Iulia a devenit simbolul unităţii naţionale a tuturor românilor. Pe porţile cetăţii pe care, cu 319 ani în urmă, intra triumfător Mihai Viteazul, în ziua de 1 Decembrie 1918 se revarsă într-o ordine impresionantă, o mulţime de români. Prin prezenţa lor, vroiau să certifice dorinţa de a se uni cu ţara şi de a fi martorii acestui moment istoric. Astfel, pe Câmpul lui Horia s-au strâns peste 100.000 de oameni, români şi alte naţionalităţi, muncitori, ţărani, intelectuali, meseriaşi. Erau prezenţi şi 1.228 de delegaţi, aleşi prin vot de cercurile electorale sau de organizaţii politice şi de instituţiile româneşti din Transilvania, printre care oameni politici şi fruntaşi ai mişcării naţionale.
Memorabile sunt cuvintele Primului Ministru al României de atunci, marele om politic Ion I.C. Brătianu, la prânzul dat pe 14 decembrie 1918 în onoarea delegaţiei (din care făceau parte Vasile Goldiş, Alexandru Vaida-Voevod, Miron Cristea etc.) pentru a prezenta Regelui şi Guvernului României Actul Unirii: “Vă aşteptăm de o mie de ani şi aţi venit ca să nu ne mai despărţim niciodata. Sunt în viaţa unui neam clipe de fericire atât de mari încât ele răscumpără veacuri întregi de suferinţă. Bucuria noastră nu este bucuria unei singure generaţii. Ea este sfânta tresărire a întregului popor român, care de sute şi sute de ani a îndurat suferinţele cele mai crude, fără să-şi piardă credinţa neclintită în sosirea acelei zile care ne uneşte astăzi şi care trebuia să vie, care nu se putea să nu vie“.
Iată cum gândeau patrioţii români acum 90 de ani!!!!!

sâmbătă, noiembrie 22, 2008

Al doilea "semicerc" :)

Aşadar, tema întâlnirii a fost "Dimensiunea inter-culturală a în practica pedagogică a predării limbilor străine". Pentru a fi în temă, am ales lecţia "South Africa", tot la clasele a VII-a, care au fost şi la istorie, şi la matematică; însă, în cazul de azi, a fost întemeiată alegerea NU NUMAI pentru că elevii sunt buni, ci şi pentru că lecţia aleasă s-a "mulat" pe tema cercului. Aşadar, am început cu câţiva elevi de la clasele a IV-a care au recitat poezii: Bogdan Agache, Emanuela Buruiană, Clara Ciobanu şi Maria Iacob (a IV-a A) şi Bianca Botoşineanu şi Claudia Lupu (a IV-a B). Apoi a urmat o prezentare Powerpoint despre Africa de Sud, alternativă a lecţiei din manual. Au citit elevii: Ştefan Anghele, Mirela Baltă, Florin Chiţu, Ionuţ Ciobanu, Cosmin Corbei, Mădălina Hudişteanu, Andreea Ion, Robert Lazăr şi Alexandru "phone" Răus (a VII-a A) şi Viorica Achiţeni, Roxana Anghel, Marius Cărceanu, Manuela Ceucă, Mihai Iacob, Adrian Lupu, Denisa Petrescu şi Vlăduţ Strugaru. Le mulţumesc tuturor (şi) pe această cale, meţionând prestaţia deosebită a următorilor, tot în ordine alfabetică: Mirela Baltă, Alexandru "phone" Răus, Roxana Anghel, Marius Cărceanu, Adrian Lupu, Denisa Petrescu şi Vlăduţ Strugaru. O parte consistentă din laudele aduse lecţiei trebuie să se răsfrângă şi asupra celor de mai sus! După prezentare au urmat câteva poezii de Mihai Eminescu, traduse în limba engleză (nu de mine, ci de Dan Duţescu, celebru anglist), cum ar fi: Evening Star (Luceafărul), The Lake (Lacul), Sleepy Birds (Somnoroase păsărele), Sara pe deal (Eve on the hill), And If (Şi dacă...), Down where the lonely poplars grow (Pe lângă plopii fără soţ). A urmat un referat pe tema de mai sus, susţinut de d-na. Mirela Jităreanu, apoi discuţiile.

Şi cu asta, basta!





Azi au fost ultimele două cercuri în semestrul I la Şcoala Havârna: la limbi moderne şi la pre-şcolari. Despre cel din urmă nu am încă date, dar sper că luni, când voi "reveni pe front" să vin cu veşti noi. De asemenea, sper ca luni seara să revin şi cu câteva poze ale actorilor principali de joi, respectiv d-na. directoare, d-na. Strugariu şi dl. Şuhan...
Despre cercul de azi de la limbi moderne, aşadar: lecţia - ca şi poeziile, de altfel - s-au bucurat de un real succes, dacă ar fi să ne luăm după aprecierile numărului mare de profesori participanţi. Mulţi dintre participanţi au admis că au învăţat ceva nou; d-na profesoară Sfeclă Elena, şefa de cerc, a afirmat, printre altele, că imaginile şi informaţiile au creat o imagine vie a Africii de Sud, aşa cum şi-o închipuia domnia-sa după unele discuţii cu vizitatori ai acestei frumoase, dar îndepărtate ţări. By the way, azi la noi a venit iarna, iar la ei începe vara, căci acolo 1 decembrie este prima zi de vară (la sud de Ecuator, deci). Iată câteva fotografii, mai întâi cu profesori:

joi, noiembrie 20, 2008

Păcală




Cercul cu directorii





CEI MARI ŞI CEI MICI...
Tocmai s-a terminat (ora 13) întâlnirea directorilor din zona Darabani, activitate ce a avut loc la Şcoala Havârna.
Activităţile desfăşurate au inclus un referat scris şi prezentat de d-na. directoare Rodica Baltă, apoi un concurs de desene organizat de d-na. învăţătoare Otilia Strugariu ("Feerie de toamnă") şi de o scenetă a elevilor de la Şcoala Tătărăşeni, regizată de dl. profesor Valeriu Şuhan ("Păcală"). Directorii au fost încântaţi de prestaţia elevilor şcolii noastre, părăsind Havârna cu o impresie foarte bună.

luni, noiembrie 10, 2008

Cercul de Istorie - movies

Cercul de Istorie



La data de 8 noiembrie, începând cu ora 10am, s-a desfăşurat în Şcoala Havârna cercul de istorie. Lecţia de recapitulare "Revoluţiile din 1848-1849 în Europa de vest" a fost susţinută de prof. George Grădinariu în faţa unor elevi din clasele a VII-a A şi a VII-a B, precum şi a unei numeroase asistenţe compuse din profesori de istorie de la şcolile din Darabani (inclusiv Grupul Şcolar şi şcolile din Bajura, Teioasa, Corneşti), Mileanca, Baranca, Viişoara, Rădăuţi Prut, Hudeşti, Păltiniş, Conceşti etc. S-au remarcat majoritatea elevilor prin răspunsuri corecte, mai ales elevii Anghele Ştefan-Ilie, Baltă Mirela-Nicoleta, Hudişteanu Cristina-Mădălina şi Chiţu Toader-Florin (de la a VII-a A) şi Cărceanu Andrei-Marius, Iacob Mihail-Lucian, Lupu Adrian-Iulian, Petrescu Denisa-Elena şi Strugaru Vlăduţ-Constantin (a VII-a B). Clasamentul este în ordine alfabetică... ;)

vineri, noiembrie 07, 2008

Cercuri pedagogice...

Sâmbătă, 1 noiembrie, la clasele a VII-a A şi B, a avut loc cercul pedagogic la disciplina MATEMATICĂ; lecţia a fost susţinută de dl. profesor Stan Ioan, participând circa 20 de profesori de matematică din zonă; aprecierile acestora au fost dintre cele mai elogioase. Din nefericire, nu au existat fotografii pentru a imortaliza evenimentul. Urmează mâine cerc la disciplina ISTORIE, susţinut de dl. profesor Grădinariu George, iar pe 20 noiembrie cerc cu directorii de şcoli din zonă. La acest cerc vor participa elevi din mai multe clase, urmând a se stabili exact ce activităţi se vor susţine.

duminică, noiembrie 02, 2008

Alte poze

http://infomileanca.blogspot.com/2008/11/n-noaptea-de-ieri-spre-azi-de-halloween.html

sâmbătă, noiembrie 01, 2008