Page Rank

 

OnePlusYou Quizzes and Widgets OnePlusYou Quizzes and Widgets

vineri, ianuarie 23, 2009

150 de ani de la Unirea din 1859

1859-2009
Azi se împlinesc un veac şi jumătate de la Unirea din 1859, primul pas spre constituirea României Mari, moderne. Procesul s-a încheiat abia la 1 decembrie 1918 (Marea Unire). Dar, ce s-a întâmplat la 24 ianuarie 1859?
S-a întâmplat (deşi nu a fost deloc întâmplător, ci mai degrabă premeditat) cea de-a doua alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn, de data aceasta la Bucureşti, ca domnitor al Ţării Româneşti, după ce la 5 ianuarie fusese ales ca domn al Moldovei. Ptrioţii şi unioniştii din cele două principate au profitat de lipsa din Convenţia de la Paris (1856, în urma Războiului Crimeei), ce conţinea şi prevederi legate de unirea provinciilor de mai sus, a unei prevederi care să menţioneze faptul că domnitorii din cele două state trebuie să fie persoane diferite. Astfel, Marile Puteri ale Europei au fost puse în faţa faptului împlinit, în cele din urmă fiind de acord.
Merită menţionat aici un episod interesant: în Moldova, Cuza fusese ales de către Adunarea Electivă cu o largă majoritate; la 24 ianuarie, însă, la Bucureşti, cea mai mare parte a membrilor îi erau ostili şi nu ar fi fost ales. Prevăzând acest lucru, partizanii unirii agită masele populare, iar sub presiunea acestora (casa în care s-a desfăşurat şedinţa era mai mult sau mai puţin sub asediu), Cuza a fost votat în unanimitate ca domnitor.
Însă actul de la 24 ianuarie a fost doar un început (fireşte, fără de care nu s-ar fi întâmplat celelalte mari evenimente SAU s-ar fi întâmplat cu totul altfel). Au fost proclamate Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei şi, abia din 1862, România.

joi, ianuarie 15, 2009

Echipele naţionale

TAMSIN BRIGGS, English teacher (the leader of the project), Valerie Nowak, Spanish teacher, Frederic Damato, History and Geography teacher, Issoudun, France




Mihai Modrea-Marin, English teacher, Havârna, România




Juan Luis Salguero Rodriguez, English teacher; Juan Pablo Pulido Bermejo, Biology teacher, Valverde de Leganés, Spain




Clara Bergantini, Maths teacher, Bracciano, Italy




Klaas Kroezen, French teacher; Margrit Maus, Biology teacher, Hoogeeven, Netherland




Silke Groth, Physics/Chemistry teacher; Tine Christensen, deputy manager, Sønderborg, Denmark




Sokratis Vasiopoulos, Religion and History teacher; Argyro, English teacher (unfortunately, absent from the meeting in France), from Kastoria, Greece

La lucru

Imagini din timpul primei din cele trei zile de lucru. În principal, fiecare echipă şi-a prezentat şcoala, localitatea şi sistemul şcolar din ţara respectivă.





Aşadar...

Ce avem nou după vizita pregătitoare? Un proiect de parteneriat şcolar...
Ce-i aia? Hmm... Am mai spus şi în alte articole...
Parteneriatul va fi organizat de o şcoală din oraşul Issoudun, Franţa; la el va participa şcoala noastră, precum şi şcoli din cinci alte ţări: din Italia, oraşul Bracciano, din Spania, Valverde de Leganos, din Danemarca, Soenderborg, din Olanda, Hoogeeven şi, în cele din urmă, din Grecia, Kastoria. Foarte probabil că nu aţi auizit niciodată de vreunul din aceste oraşe, dar dacă aţi auzit măcar de ţările respective şi aveţi vreo idee pe unde se află în Europa, puteţi încerca să căutaţi pe Internet sau chiar pe Google Earth. (dacă nu ştiţi ce înseamnă Google Earth, căutaţi şi asta pe Internet!!!!)
Iată câteva fotografii făcute în timpul vizitei, lângă TGV (Train de Grande Vitesse), respectiv lângă un centru de documentare şi informare pentru tineret, iar apoi lângă turnul Eiffel (în mod excepţional închis din cauza frigului) şi cu unul dintre vânzătorii ambulanţi de suveniruri de acolo.




vineri, ianuarie 09, 2009

E usor sa stai pe langa...

As dori - din Franta - sa multumesc tuturor celor ce au catadicsit sa lase comentarii rautacioase pe blog-ul meu. Atata stii, atata faci, nu? Oricum, daca parteneriatul va fi aprobat, inclusiv cu finantare, proiectul se va desfasura in anii scolari 2009-2011, cu parteneri din 7 tari europene: Romania, Franta (organizatoare), Italia, Spania, Danemarca, Olanda, Grecia. Vom primi vizite ale celor din Olanda si Danemarca si vom vizita Franta si Grecia.
Cam atat deocamdata...

duminică, ianuarie 04, 2009

Plecat în călătorie

Începând de azi şi până lunea viitoare (12 ianuarie) voi fi plecat în vizita pregătitoare a parteneriatului şcolar dintre Şcoala Havârna şi câteva alte şcoli din Europa, din Franţa, Spania, Italia, Danemarca, Grecia şi Olanda. Voi reveni cu fotografii şi veşti noi - dacă e posibil din timpul vizitei, iar dacă nu după aceasta. Sper ca lipsa mea să nu genereze prea mult haos între voi, elevii mei cei "prea" cuminţi...
Pe un alt palier, la mulţi ani tuturor celor ce-şi sărbătoresc onomastica la începutul lui ianuarie: Vasile, Vasilica, Ion, Ioana etc