Page Rank

 

OnePlusYou Quizzes and Widgets OnePlusYou Quizzes and Widgets

sâmbătă, septembrie 26, 2009

Ziua Europeană a Limbilor Străine

26 septembrie este - începând din 2007 şi în România - ziua europeană a limbilor străine. Deşi acest an, fiind vorba de ziua de sâmbătă, nu s-au putut organiza activităţi în şcoală exact atunci, săptămâna viitoare vom marca acest moment printr-un concurs de limbă engleză. Intenţia mea este să testez, de asemenea, cunoştinţele de limbă engleză ale viitorilor participanţi la proiectul "OLE!", pentru a clarifica şi cine va fi sigur capabil de a conversa cu partenerii externi. Deja elevii danezi şi francezi şi-au făcut apariţia pe site; în curând, după ce se va definitiva orarul şi "succesiunea" domnului Munteanu, vom deschide şi partea românească a site-ului.

miercuri, septembrie 16, 2009

Schimbările continuă...

Mai avem vreo câteva veşti legate de profesorii noi: matematica la clasele V-VII va fi predată de dl. profesor Marin Ciobanu, soţul d-nei Florica Ciobanu; limba franceză la clasele V-VII va fi predată de d-ra. Andreia Ghiorghiu (din Tătărăşeni), mare parte din religie va fi predată de dl. profesor Mihai Dumitraş, din Dorohoi (ca şi dl. Grădinariu şi d-na. Crudu). Când se va definitiva total încadrarea, voi posta lista exactă a tuturor cadrelor şi orelor acestora. Până atunci, mergem înainte!

PS: pe o notă mai tristă, azi am condus-o pe ultimul drum pe colega Magdalena Teliban, născută Mihai. După o lungă şi grea suferinţă, lăsând în urmă doi copii, a pierdut lupta cu cancerul în seara zilei de 13 septembrie, la doar 40 de ani.
Dumnezeu s-o odihnească!

luni, septembrie 14, 2009

Un nou an şcolar - 2009/2010

Bine ne-am găsit în noul an şcolar!
Aparent, avem mai multe schimbări decât am fi vrut sau ne-am fi aşteptat: schimbare la vârf - domnul profesor Stan Ion a "preluat" funcţia de director al şcolii (evident, pe motive politice, dar asta e altă problemă), doamna învăţătoare Mihalciuc Roberta este noul consilier educativ, chimia va fi predată de d-ra. Cucu Alina (din Darabani), geografia de către d-ra. Molocea Dana, limba română de d-ra. Zambalic Alina (din Mileanca), istoria de d-na. Baltă Rodica - de asemenea, nou diriginte al clasei a VI-a. Alte schimbări la diriginţi: clasa a V-a A - dl. prof. Răus Gheorghe, clasa a V-a B - d-na. profesoară de educaţie tehnologică Crudu Angela, clasa a VIII-a B - d-na. profesoară Cernat Viorica.
Din cauza schimbărilor apărute "peste noapte", multe lucruri vor fi încă neclare până la sfârşitul săptămânii, dar... aşteptăm cu încredere în mai bine!



vineri, septembrie 11, 2009

E oficial - Olanda a "ieşit" din parteneriat

 


O veste rea şi o veste bună: vestea rea ar fi că Olanda nu a mai fost aprobată ca membru al parteneriatului şcolar (deci nu vom mai primi vizita olandezilor în primăvară), iar vestea bună ar fi că Spania e "alternativa". Aşadar, şcoala spaniolă "IES Campos de San Roque" din oraşul Valverde de Leganes, regiunea Extremadura va fi partenera noastră! Prietenul meu, profesorul de engleză de acolo (unul din ei, în fine...) Juan Luis Salguero Rodriguez (în fotografie), a venit cu propunerea (la care am subscris din toată inima, de altfel) ca echipa spaniolă să ne însoţească pe drumul de întoarcere din Franţa - deci plecăm 15+4 şi ne întoarcem 25+7 sau 8!
Ceea ce mă aduce şi la alte chestiuni ce vor tebui stabilite rapid:
1. Drumul se va face cu trenul (deh, e proiect de mediu şi n-ar fi bine să încurajăm chiar noi poluarea,nu?) şi va dura aproximativ 48 de ore. Cu alte cuvinte, plecăm într-o seară de luni din Havârna şi ajungem miercuri seara la Issoudun. Pentru cei interesaţi, la adresa http://fahrplan.oebb.at/bin/query.exe/dn se găseşte un planificator de voiaj excelent; încercaţi şi voi să alcătuiţi trasee :)
2. Comunicarea între elevii membri ai proiectului: după lansarea site-ului dedicat proiectului (lansare ce va avea loc în jurul datei de 1 octombrie), vor exista întâlniri lunare între elevii interesaţi din România şi cei din Spania şi Franţa. Evident, ne vom concentra pe relaţiile cu aceste două ţări pentru că ele vor fi partenerii noştri direcţi în 2010. Întâlnirile vor avea loc în seara de miercuri, cu aproximaţie între orele 18.00 şi 19.00. E târziu, dar trebuie să reţinem că eistă o diferenţă de fus orar şi elevii din Franţa au ore până după-amiaza tot timpul, nu accidental - cum s-a mai întâmplat la noi. În plus faţă de întâlnirile oficiale, puteţi lua legătura cu elevii respectivi şi de acasă, atâta vreme cât vom fi cu toţii de acord să respectăm şi să semnăm un set de condiţii valabil pentru toţi. Vezi imaginea de mai jos...
Printre altele, pe site vor apărea şi fotografii ale elevilor, şcolii, localităţii etc., aşa că aici contez şi pe ajutorul vostru!
Ne vedem luni!

PS: pe o notă ceva mai gravă, azi comemorăm 8 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Căutaţi pe Net detaliile atrocităţii de atunci...

joi, septembrie 10, 2009

Au mai rămas doar trei zile :(

Uite-aşa, din trei luni de vacanţă (de sâmbătă 13 iunie până duminică 13 septembrie) au mai rămas doar trei zile: weekendul ce începe de mâine e ultima şansă la vacanţă.
Ne vom revedea luni, 14 septembrie - cu profesori noi, cu diriginţi noi, poate şi cu speranţe noi, nu?
Mai e puţin şi sună din nou clopoţelul - sau soneria, în cazul nostru!

miercuri, septembrie 02, 2009

Structura anului şcolar 2009 - 2010

Structura anului şcolar 2009 - 2010
- cel puţin aşa ar trebui să fie - dacă nu vor apărea schimbări, concedii fără plată sau alte "minuni"...
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a stabilit structura anului şcolar 2009-2010. Astfel, cursurile vor începe luni, 14 septembrie 2009 şi se vor încheia, vineri, 11 iunie 2010, însumând 35 de săptămâni de şcoală (173 de zile lucrătoare).
Anul şcolar 2009 - 2010 este structurat în două semestre, după cum urmează: semestrul I (luni, 14 septembrie 2009 - vineri, 29 ianuarie 2010), întrerupt de vacanţa de iarnă (sâmbătă, 19 decembrie 2009 - duminică, 3 ianuarie 2010) şi semestrul II (luni, 8 februarie 2010 - vineri, 11 iunie 2010). În primul semestru, în perioada 2 - 9 noiembrie 2009, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă, iar în intervalul 30 ianuarie - 7 februarie 2010 este programată vacanţa intersemestrială.
Cursurile semestrului al II-lea vor începe luni, 8 februarie 2010 şi vor dura până vineri, 11 iunie 2010. De sâmbătă, 3 aprilie şi până duminică, 11 aprilie 2010, elevii vor fi în vacanţa de primăvară. Vacanţa de vară va începe sâmbătă, 12 iunie şi se va termina duminică, 12 septembrie 2010.
Prin derogare de la prevederile acestui ordin, au fost stabilite următoarele excepţii:
a) pentru clasa a IX-a de liceu, filiera tehnologică, învăţământ de zi, durata cursurilor este de 39 de săptămâni, din care 36 săptămâni de cursuri şi 3 de stagii de pregătire practică, potrivit planurilor-cadru.
b) pentru clasa a X-a de la şcoala de arte şi meserii, pentru clasa a XII-a de liceu - filiera tehnologică, ruta directă de calificare şi pentru clasa a XII-a de liceu - filiera tehnologică, ruta directă de calificare şi pentru clasa a XIII-a de liceu - filiera tehnologică, ruta progresivă de calificare, durata cursurilor este de 36 săptămâni (178 de zile lucrătoare). A 36-a săptămână prevăzută de planul cadru va fi alocată instruirii practice pentru dobândirea experienţei în condiţii reale de muncă. Orele prevăzute pentru această săptămână vor fi planificate de fiecare unitate de învăţământ în parte, în funcţie de prevederile contractului/convenţiei de colaborare cu paretenerii sociali.
c) pentru clasa a XI-a - anul de completare şi pentru învăţământul special - clasele a IX-XI, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, totalizând 183 de zile. Ultimele două săptămâni de cursuri pentru aceste clase, 14-25 iunie 2010, sunt săptămâni de practică.
d) pentru învăţământul postliceal (şcoala postliceală şi şcoala de maiştri) durata cursurilor este stabilită prin planurile de învăţământ în vigoare.
În semestrul I, tezele se vor susţine, de regulă, până la data de 18 decembrie 2009, iar în semestrul al II-lea până la data de 14 mai 2010.
În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba la cererea conducerii şcolilor, modificări ale structurii anului şcolar. Aprobarea modificării structurii anului şcolar se acordă în condiţiile asigurării numărului de 173 de zile de cursuri, precum şi a posibilităţii ca toţi elevii să participe, fără restricţii, la examenele de bacalaureat şi de absolvire.

PS: dacă vor apărea modificări, voi posta din nou.