marți, septembrie 16, 2008
Boli... profesionale?!
Nici măcar elevii nu sunt scutiţi de boli profesionale - căci şi a fi elev este o profesie, nu?
Un studiu recent a arătat că în România, între copiii de vârstă şcolară, unul din patru suferă de o boală cronică - aşadar, aproximativ un sfert dintre voi nu e chiar în regulă...
Printre cele mai răspândite se numără rahitismul, întârzierea din creştere - dar şi opusul acesteia, lipsa de calciu provocată de puseele de creştere. O altă problemă ar fi cea oftalmologică, deoarece majoritatea copiilor NU respectă regulile vizionării corecte atât la televizor, cât şi la calculator: în primul rând, distanţa între spectator şi ecran (indiferent dacă e vorba de un ecran de televizor obişnuit, CRT, cu tub catodic sau un LCD mai nou) trebuie să fie aproximativ de cinci-şase ori diagonala ecranului - deci la un monitor de 19 inci ar trebui să fie distanţă de 100 de inci, deci cam doi metri jumătate, iar la televizoare de 21-22 de inci un pic mai mult; e dificil la calculatoare, dar puteţi seta rezoluţia la o valoare mai mică, astfel încât icon-urile să fie mai mari), în al doilea rând obişnuinţa greşită de a citi sau de a scrie cu ochii foarte apropiaţi de carte sau caiet, iar în al treilea rând poziţia greşită în timpul cititului cu sursă de lumină artificială (bec, neon): acestea ar trebui să provină din spatele cititorului pentru a fi "în regulă".
Încă o problemă o reprezintă şi scolioza - adică deformarea coloanei vertebrale (a şirei spinării - cu alte cuvinte "cocoaşă"), provocată tot de poziţia incorectă a corpului - în bancă, în timpul deplasării (chiar şi ghiozdanul, cu multe manuale şi caiete, poate dăuna - şi, de aceea, o soluţie ar fi să mai schimbaţi umărul în timpul deplasării) sau în timpul somnului. Din fericire, practicarea regulată a unui sport este benefică pentru organism, aşa că... luaţi măsuri şi nu mai staţi toată ziua cu nasul în calculator şi televizor! :)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu