Page Rank

 

OnePlusYou Quizzes and Widgets OnePlusYou Quizzes and Widgets

luni, septembrie 01, 2008

Vine toamna, vine şcoala!

Vine toamna!
Azi este prima zi a toamnei calendaristice. De asemenea, e semnalul sfârşitului vacanţei de vară: mai sunt doar două săptămâni şi ne vom reîntâlni de cele două părţi ale catedrei. Aşa că îmi permit să dau câteva sfaturi, desigur, foarte bine-intenţionate: în primul rând terminaţi-vă (sau începeţi...) temele de vacanţă, căci intră timpul în sac! În al doilea rând, mai ales pentru cei care trec fie în clasa a V-a, fie în clasa a IX-a, la liceu: încercaţi o mică recapitulare la materiile principale, mai ales cele ale profilului ales; asta ar însemna limba română, matematică, limbi străine, istorie (atenţie, în clasa a IX-a se face istoria pe care aţi făcut-o în clasa a V-a, dar mai amănunţită şi la un nivel superior), chimie (recapitulaţi elementele, valenţele etc.), fizică (mecanica – planul înclinat, viteze etc.), dar şi biologie (botanică) sau geografie!
De ce? Pentru că adeseori prima impresie este cea mai importantă şi, mai ales, cea mai greu de schimbat: dacă profesorul/profesoara îşi va face despre voi o părere negativă (de genul: “încă unul venit de la ţară care nu ştie pe ce lume trăieşte”), aveţi toate şansele ca acea părere să vă urmărească multă vreme şi doar cu greu şi cu multă muncă să reuşiţi să o schimbaţi în bine – asta, desigur, dacă va fi cazul! Dacă nu, nu!
Şi să nu credeţi că doar cei ce merg la liceu vor fi nevoiţi să facă recapitulări – toţi elevii vor face, mai ales cei care trec dintr-un ciclu de învăţământ în altul (clasa a V-a, clasa a VIII-a şi chiar clasa I...), pentru că urmează temutele – chiar dacă nu se trec notele în catalog – testări iniţiale!
Multă baftă!

Niciun comentariu: